توضیحات
دستگاه های تصفیه آب شیرین کن اسمز معکوس ( RO)
این دستگاه ها توسط شرکت گواراب کویر به صورت تجاری برای تهیه آب شرب از آب های شور و لب شوراستفاده می شوند. در این فرایند نمک ها و آلودگی های آب با استفاده از ممبران جدا می شود. این سیستم توانایی حذف باکتری ها، قند ها، پروتئین، نیترات و ترکیبات نیترونی را دارا می باشد. آب خروجی از ممبران ها را به خاطر خلوص بسیار بالای آن می توان در صنایعی مانند فولاد، پتروشیمی، رنگ، تولید مواد غذایی و .... مستقیم استفاده کرد. دستگاه های ساخته شده شرکت خلوص آب روزانه دارای هزینه های جاری پایین بوده و همچنین به خاطر داشتن سیستم پیش تصفیه با کیفیت، عمر مفید دستگاه نیز بالا می باشد.
سیستم پیش تصفیه:
با توجه به حساسیت بالای ممبران ها در دستگاه RO به انواع آلاینده ها، وجود یک سیستم پیش تصفیه قوی مهم می باشد. پیش تصفیه باعث جلوگیری از رشد باکتری ها در سطح ممبران و همچنین نشست ذرات درشت می شود. این کار علاوه بر افزایش طول عمر ممبران
◄ فیلتر شنی
◄ فیلتر کربنی
◄ فیلتر کارتریجی
◄ پمپ های خوراک و backwash
◄ سیستم تزریق کلر و SMBS
◄ سیستم تزریق آنتی اسکالانت
◄ بخش اصلی دستگاه RO
اسمز معکوس یک فرآیند فیزیکی ¬جداسازی است¬که در ¬این ¬فرآیند، جریان ¬آب¬ خام به دو جریان آب محصول و جریان آب تغلیظ شده تقسیم می شود. به جریان غلیظ¬تر،¬آب شور ¬و ¬یا دورریز هم¬گفته می شود. در این فرآیند، آب خام ( تصفیه نشده ) توسط پمپ فشار بالا به داخل محفظه ای که دارای غشای نیمه تراوا می باشد، رانده می شود. این غشا انتخابی بوده و بر اساس اندازه ذرات مولکئل ها را گزینش می کند. بر اساس اندازه حفرات تقریبا فقط آب خالص می تواند از غشاء عبور کند به این صورت آب تقریبا خالص در یک طرف غشاء و آب تغلیظ شده از ناخالصی ها در طرف دیگر خواهیم داشت.
برای جداسازی آب از ناخالصی ها نیاز به نیروی محرکه می باشد. این نیرو بر اساس قوائد شیمی فیزیکی و ترمودینامیکی تعریف می شود. در اصطلاح به مقاومتی که در برابر جریان تصفیه آب قرار دارد فشار اسمزی گفته می شود. نیروی محرکه باید به اندازه ای باشد که بر فشار اسمزی غلبه کرده و افت فشارهای ناشی از لوله کشی را نیز تامین کند. برای این کار نیاز به پمپ می باشد که در سیستم های RO به آن پمپ فشار بالا گفته می شود. این پمپ جهت تأمین فشار مورد نیاز پیش از ممبرانها مورد استفاده قرار می گیرد. آب خام ورودی به سیستم که از قسمت پیش تصفیه عبور کرده است و فشار آن کاهش یافته است، توسط این پمپ که از نوع طبقاتی می باشد، با فشار به داخل مخازن تحت فشار محتوی ممبران رانده می شود. مقدار فشار اسمزی رابطه مستقیم با مقدار و نوع آلودگی ها دارد و با افزایش شوری آب زیاد می شود. در یک محاسبه ساده می توان گفت که به ازای ppm1 افزایش TDS فشار اسمزی psi 0.01 افزایش می یابد. مقدار فشار مورد نیاز برای آب های لب شور (TDS«10000) حداکثر bar20 - 15و برای آب های شور ( دریا ) بین bar 60-50 می باشد. آب با این فشار وارد غشاء می شود. غشاء اسمز معکوس را نیمه تراوا می نامند. این غشاء به صورت Selective عمل می کند. به گونه ای که مولکول های حلال از آن عبور کرده ولی مولکول های ناخالصی قادر به عبور از غشاء نیستند. بنابراین غشاء برای مولکولهای حلال، تراوا و برای مولکولهای ناخالصی، ناتراوا می باشد. غشاء را معمولا از استات سلولز، پلی آمید، پلی فنل اکسید و غیره تهیه می کنند. غشاها به صورتی ساخته می شوند که در برابر حمله مواد شیمیایی یا بیولوژیکی مقاوم بوده و قدرت تحمل فشار اعمال شده را داشته باشد و در برابر تغییرات pH مقاوم باشد. با این حال برای استفاده از غشاها شرایطی لازم است که باید در پیش تصفیه لحاظ شود. برای مثال غشای پلی آمید به شدت با کلر آزاد واکنش می دهد پس در صورت وجود کلر آزاد در آب باید در پیش تصفیه به طور کامل حذف شود.
با توجه به اینکه مقدار آب دهی غشا به ازای واحد سطح در ساعت پایین می باشد.(l/m2hr 35-15) مدول های غشایی را به صورت حلزونی می سازند. مدول های حلزونی نسبت به مدول های تخت نسبت سطح به حجم بالاتری دارند و به لحاظ اقتصادی به صرفه می باشند. این ممبران ها که در قطرهای 4 و 8 اینچ برای سیستم های صنعتی ساخته می شوندباید در محفظه هایی نگهداری شوند. این محفظه ها بیشتر از جنس FRP و یا فلزی ساخته می شوند و مقاومت لازم را در برابر فشار آب ورودی دارند. محفظه ها برای فشار کارکرد psi 300،450 600،1000،1200 در دسترس می باشند. که انتخاب هر کدام از آنها بسته به فشار ورودی دارد. همچنین این محفظه ها برای تعداد معینی ممبران طراحی می شوند. و حداکثر 8 ممبران در داخل محفظه قرار می گیرد.